Yirmilik Dişler

​​Yirmi Yaş Dişleri:

Ağızda en son süren dişler olarak 20 yaş dişleri çoğu zaman sürecek yer bulamazlar. Kendilerine az yer kalması nedeniyle sorun çıkarırlar. 20'lik dişler genellikle 17 yaşından itibaren sürmeye başlar.

İkinci büyük azı dışı yani yedi numaralı dişin arkasında son diş olarak yer alırlar. Bazı insanlarda doğumsal olarak hiç oluşmayabilirler. Bu durumda herhangi bir şey yapılması gerekmez. Ancak günümüzde genellikle gömük olarak kalan 20 yaş dişleri çene kemiğine ve öndeki dişe uyguladıkları basınç nedeniyle kişiye ağrı ve ızdırap verebilirler. Bu gibi durumlarda cerrahi yöntemlerle alınması gerekir.

Diş gömük olduğunda dişeti altında veya kemik altında alabilirler. Çekimi için diş etinin kaldırılıp, gerekiyorsa diş eti altındaki kemik dokusunun da aşındırılmasından sonra dişe ulaşılabilir çene cerrahisi bilim dalı 20 yaş dişleri çekimi ile ilgili yoğun çalışma yapmaktadır.

Gömük 20 yaş dişlerinin oluşturduğu sorunlar:

En büyük sorun azda çıkmış dişleri gitmesi ve bunlara ortodontik hareket yaptırarak görüntüyü bozmasıdır. Çıkmayan 20 yaş dişleri çevresinde oluşturdukları bası nedeniyle iltihap oluşur. Bu enfeksiyon nedeniyle yüzde ağrı ağız açmadan zorluk yaşanabilir. 20 yaş dişleri bölgesinde dişeti kabarır. Dişin bir kısmı çıkar bir kısmı çıkmaz ise dişeti cebi oluşur. Oluşan dişeti cebi içerisinde bakteri plağı tutunur ve ağızda kötü koku ortaya çıkar.

Diş eti cebi kenarından 20 yaş dişinin çürümesi de sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. 20 yaş dişleri altçenede basınç yaptıkları için çenenin ileriye doğru büyümesine neden olur. Ortodonti tedavisinde çoğu zaman altçene de büyüme istenmiyorsa bu dişlerin en kısa sürede çekilmesi tercih edilir.

İhmal edilen 20 lik dişlerin çevresindeki kemik evi değil de sinir dokusuna basınç yapan iltihap nedeniyle alt dudak da uyuşukluk ortaya çıkabilir. Yine 20 yaş dişlerinin büyük olması ve etrafındaki kemiği iltihap nedeniyle eritmeleri Sonucu küçük bir travma ile bile alt çenenin kırılması gibi riskler ortaya çıkabilir. Uzun süre çıkamayan 20 yaş dişleri yaptıkları basınç nedeniyle kasların spazmına neden olur ve adı verilen ağız açma zorlu yani çene kilitlenmesi gibi istenmeyen durumlara yol açabilir. Dişin çekiminde gömük dişin pozisyonuna göre, cerrahın uygulayacağı farklı teknikler mevcuttur. Hangi durumda veya teknikle olursa olsun 20 yaş dışı çekimi sırasında herhangi bir ağrı hissetmezsiniz.

Yirmilik Diş Nasıl Çekilir?

Çene cerrahisi önce çalışma alanını lokal anestezi ile uyuşturur ve dişi bulunduğu bölgeden çıkarmak için diş etini kaldırarak dişe ulaşmaya çalışır. Diş kemik içerisinde ve etrafı kapalı ise kemik aşındırmak gerekebilir. Bu durumda ağzınızda bir titreşim ve sıvı hissedebilirsiniz. Kemik ısınmasını engellemek amacıyla serum fizyolojik sıvısı ile birlikte çalışan tur motoru kemiği aşındırır ve dişin ağızda rahatlayarak dışarıya çıkarılması sağlanır. Sorunsuz 20 yaş diş operasyonu geçirmek isteyen hastalar hekimin bütün tavsiyelerine uymalıdır. Tedavi öncesi eğer size antibiyotik veya herhangi bir ağrı kesici tavsiye edildi ise bunu mutlaka önerilen saatte düzenli olarak kullanmanız gerekir.

Çekim öncesi karnınızın çok fazla dolmadan sadece tok olarak operasyona hazır olmanız tavsiye edilir.

Operasyon sırasında mümkün olduğu kadar hekimi rahat çalışmasını sağlamalı ağzınıza gereksiz yere kapatmamalısınız.

20 yaş dişleri çekiminde en çok zorlanılan husus çekim alanının ağzın arka tarafında olması ve erişimin güç olmasıdır. Bu sorun hastanın yardımı ile giderilebilir. 20 yaş dişi çekim fiyatı çekilecek dişin pozisyonuna yani çekimin zorlu ona göre farklılık gösterir. Dişin kemik içerisindeki durumu etrafında bulunan anatomik oluşumlar ve hekimin bu işlem için harcayacak zaman 20 yaş dişi çekim fiyatını belirler.

Çekim öncesinde ve sonrasında ilaç kullanmanız gerekebilir. Operasyon sonrasında yüzünüzde bir miktar şişlik olabileceğini unutmamanız gerekir bu nedenle iş yerinizden izin almak veya işlerinize ayarlamanız tavsiye edilir.

Kliniğimizde yirmilik diş çekimi:

20 yaş diş çekimleri randevulu olarak yapılmaktadır. İlk muayenede panoramik diş röntgeni çekilir ve size yapılacak işlemin fiyatı hakkında kesin bilgi verilir. Daha sonra geldiğinizde cerrahi işleminiz tamamlanır ve bir hafta sonra dikiş aldırmak için yeniden hekimi ziyaret etmeniz gerekir randevu almak için iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.

Adres: Bağdat Caddesi No:166/3 Palmiye Apartmanı Selamiçeşme Feneryolu Kadıköy İstanbul

(+9) 0216 411 5949

info@istanbuldent.com.tr