Ortodonti Tedavisi (Diş Teli Tedavisi)

Ortodonti tedavisi ağızda geç kalmadan uygulanması gereken tedavilerin başında gelir. Özellikle gelişim çağında ortaya çıkan diş çapraşıklıkları zamanında tedavi edildiğinde son derece iyi sonuçlar alınan bir tedavi yöntemidir. Kişi de ortaya çıkan kapanış bozuklukları ve işlerin sıralanışındaki bozukluklar çiğneme fonksiyonu onu olumsuz etkilediği gibi dişler arasında gıda birikintilerinin kalması ve diş çürüklerinin oluşması için de zemin hazırlar. İyi temizlenemeyen diş araları zaman ile diş eti hastalıkları için uygun ortam yaratır. Bu nedenle ortodonti tedavisi mümkün olduğu kadar kısa sürede uygulanmalı ve diş eti ve dişler üzerinde oluşacak çürüklerden korunma olmalıdır.

 

Ortodontiye ne zaman başlamak gerekir?

Dişlerin ortodonti tedavisi ne ihtiyaç olup olmadığı yedi yaşından itibaren diş hekimi tarafından kontrol edilmelidir. Süt dişlerinin dökülüp sürekli dişlerin çıktığı bu dönem erken tedavi için kaçırılmaması gereken bir dönemdir. Ortodonti tedavisi ihtiyacı genellikle çocuğun çiğneme konuşma gibi fonksiyonları yapmakta zorlanması ile kendini belli eder. Çocuğun azdan solunum yapması ve aşırı ilerde veya geride konumlanmış cana yapısı ortodonti tedavisi ihtiyacı olduğunun belirtileridir. Yüz profilinde ortaya çıkan anormallikler ortodonti tedavi ihtiyacının habercisi olabilirler. Dişlerin birbiri üzerine sürmesi ve damak veya yanak tarafından diş çıkması ortodonti tedavi ihtiyacı olduğunu gösteren en büyük habercilerdir.

Ortodonti tedavisi ortodonti uzmanı tarafından yapılır.  

 

 

  Erken dönemde teşhis edilen ortodonti tedavi ihtiyacı daha kısa sürede ve daha az maliyet ile tedavi edilebilmektedir. Çünkü hem hastalık İlerlememiş hem de tedavi için dişlerin hareket ettirilmesi çocuğun kemik yaşının genç olması nedeni ile daha kolay olmaktadır. Mümkün olan en kısa sürede ortodonti tedavisi ne başlanılması tavsiye edilir. Çocuk yaşta başlanan ortodonti tedavileri daha kısa sürede tamamlanan bilse de her yaşta İnsan için ortodonti tedavisi uygulaması mümkün olmaktadır. Yaşımız 30 40 hatta 60 bile olsa dişleriniz veya kapanış problemleriniz var ise ortodonti tedavisi ile bu sorunlarınıza çözüm bulma imkânı mevcuttur. Unutulmaması gereken ortodonti tedavi senin sadece estetik amaç ile uygulanmalıdır.

Ortodonti tedavisi her yaşta bireye dişlerindeki kapanış bozukluklarının ve sıralanış problemlerinin giderilmesi için yardımcı olan bir diş hekimliği uzmanlık dalıdır. Ortodontist tarafından yapılacak diş teli tedavileriniz yaklaşık 1-2 yıl gibi süre zarfında tamamlanır.

Ortodonti tedavisi fiyatları

Bilinenin aksine ortodonti tedavi fiyatları özellikle İstanbul ili için uygundur. Yapılacak tedavi cinsine göre sabit veya hareketli ortodonti tedavisi olabilir. Tedavi fiyatlarını etkileyen en önemli faktör Tedavinin süresi ve kullanılacak malzemelerdir. Size uygulanacak tedavi için ortodonti uzmanı dişlerinizi gördükten sonra bir maliyet çıkaracaktır. Tedavi süreniz olan 12:18 ay süre içerisinde taksit ile ödeme yapma imkânı vardır. Tedavi süresince ayda 300TL ile 500 TL arasında bir ödeme planı ile eğri dişlerin güzel tel takılması mümkün olabilmektedir.

Ortodonti tedavisine başlayan hastaların dikkat etmesi gereken konular.

Yemeklerden sonra diş hekiminizin gösterdiği şekilde dişlerinizi fırçalamanız gerekir. Diş telleri takıldıktan sonra diş fırçalama daha büyük önem taşır. Çünkü besin artıklarının tutunması için elverişli alanları artmıştır. İyi diş fırçalama yapılmadığında diş telleriniz çıktığında diş çürüklerinizi tedavi ettirmeniz gerekebilir.

 

Ortodonti uzmanının verdiği randevulara zamanında gitmeniz tedavi sürenizin planlanan kadar olması için zorunludur. Gitmediğiniz her randevu tedavi sürenizin uzaması denmektir. Beslenme alışkanlıklarınızı ortodonti uzmanının önerileri doğrultusunda değiştirmeniz gerekebilir.

Kullanılan protez ve apareyler tarif edildiği şekil ve sürede düzenli olarak takılmalıdır.

Apareylerin bozulma veya kırılmasına neden olabilecek sert gıdalar ve sakız, kola vb. tüketilmemelidir.

 

Sert gıdalardan (çerez, havuç, vb.) uzak durulmalı, yiyecekler küçük lokmalar halinde tüketilmelidir.

Ön dişlerle elma veya dürüm gibi gıdaları ısırma hareketi yapmaktan kaçınılmalıdır.

 

 

Çekirdeği olan meyveler ise, çekirdekleri çıkartılarak yenmelidir.

Genellikle ağız içi apareye alışma süreci yaklaşık 1 haftadır. Bazen dişlerde ağrı ve hassasiyet olabilir.

Nadiren ağız içerisinde yara da görülebilir. Bu veya benzeri bir sorun yaşadığınızda doktorunuza haber vermeniz yararlı olacaktır.