Neden Diş Beyazlatma

Neden Diş Beyazlatma

Her birey güzel dişlere sahip olmak ister. Özellikle dişlerinin üzerinde lekeler ve sararma bulunan insanlar güzel bir gülümsemeye kavuşmak amacı ile dis beyazlatma işlemi yapılmasını isterler. Dişin sadece sararmalarını gidermek iyi bir gülümseme için yeterli ise bunu sağlamak diş beyazlatma jelleri ile mümkündür.

Ancak çoğu zaman sorun sadece dişlerin renginde olmaz. Dişlerin sıralanışları, büyüklükleri ve diş üzerinde bulunan eski dolgu veya mevcut çürükler güzel bir gülümsemeye engel olabilir. Klinikte yapılacak muayene sonrasında sadece diş rengi problemi tespit edildi ise hastaya dis beyazlatma işlemi önerilir. Kişi bu durumda kısa bir süre içerisinde daha beyaz dişlere sahip olabilir. Bazen de dişlerden bir veya birkaçında kırıkçürükdolgu gibi problem tespit edilir. Diğer dişler sağlamdır. Sağlam dişler için beyazlatma uygulanır. Beyazlatma işlemi bittikten sonra işlem yapılan dişlerin rengi beyazlatma uygulanmış diş rengine göre ayarlanır.

Diş dolgularında da lazer ile dolgu olarak bilinen ışınlı dolgu maddeleri gibi dis beyazlatmada da kullanılan ışık kaynağı yaygın olarak lazer olarak bilinir. Ancak beyazlatma işlemi için çok düşük enerjili lazerler kullanılabilir. Dişte nekroz riski oluşturması nedeni ile pek kullanılmayan bir yöntemdir. Hızlı bir dis beyazlatma isteniyorsa lazerle dis beyazlatma olarak bilinen yöntem tercih edilir. Dişler üzerine sürülen beyazlatma jeli ışık etkisi sayesinde daha çok tesir eder. Bu sayede daha etkili bir beyazlatma sağlanır. Kısa süre içerisinde dis beyazlatma elde edilmek isteniyorsa ışık kaynağı kullanılarak beyazlatma gerekir.

Maliyet olarak ev tipi dis beyazlatmaya oranla daha yüksek maliyeti olan ofis beyazlatma toplumda genellikle lazer beyazlatmak olarak bilinir. Çünkü diş üzerine sürülen beyazlatma kimyasal ışık kaynağı ile aktif edilir Bu ışık kaynağı günümüzde ağırlıklı olarak özel dalga boyundaki halojen ışıklar ile sağlanır. Lazer enerjisi ile aynı etkiyi gösteren 700 900 nanometre dalga oyundaki ışıklar artık dis beyazlatmada standart olmuşlardır.

Diş Beyazlatma Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş beyazlatma işlemine başlamadan önce diş taşlarının ağızdan uzaklaştırılması gerekir. Varsa diş eti hastalığı tedavi edilmelidir. Diş eti kanaması olan hastalar için diş beyazlatma işlemi uygun olmayacaktır. Ağzında kırık diş ve eski dolgu olan hastalar için bu sorunların öncelikle giderilmesi tavsiye edilir. Çünkü kırık dişlerde veya diş ile dolgunun birleşme noktasında sorun bulunan dişlerde beyazlatma sırasında sızlama problemi yaşanır. Böyle bir durum ile karşılaşmamak için öncelikle çürük, kırık veya varsa eski dolgulu dişlerinin tedavileri yapılmalıdır. Dişlerin üzerinde çatlak bulunması beyazlatma sırasında sızlamaya neden olabilir. Diş hekiminiz yapacağı ağız içi muayene sonrasında gerekli gördüğü takdirde size beyazlatma öncesi flor uygulaması önerebilir.

diş beyazlatma nasıl yapılır

Diş beyazlatmada bariyer kullanımı

Hastanın dudaklarına ve yanaklarına beyazlatma ilacının bulaşmasını engellemek için ekartör adı verilen ağız açıcı yerleştirilir. Diş beyazlatmada kullanılan kimyasal malzemenin diş etine zarar vermemesi için diş etinin üzerini kapatan renkli bariyer uygulanır. Bu sayede beyazlatma jel ile diş eti ile temas etmez. ​Özellikle dişler ile diş etinin birleştiği bölgelerde dikkatli bir şekilde bariyer uygulandığı takdirde sızlama en aza iner. Diş eti üzerini kapatan bariyer krem kıvamında Iğdır​.buna Işın uygulandığında sert duruma geçer. Bariyer ‘deki sertleşmenin tamamlanıp tamamlanmadığını hekim bariyerin üzerine dokunularak kontrol edebilir.

Evde uygulanan diş beyazlatma işleminde de ağızdan alınan ölçüye göre yapılan şeffaf beyazlatma plakları diş etinin korunmasına yardım eder. Dişlerin alçı modeli üzerinde beyazlatma ilacı gelecek bölgeler blok-out malzemesi ile kaplanır. Diş beyazlatma plağı daha sonra diş modelinin üzerine basılır. Bu sayede evde beyazlatma işlemi için kullanılacak jelin diş etlerine gelmesi engellenir. Beyazlatma jellerinin yutulması tavsiye edilmez. Ancak taşan kısımlardan bir miktar ağız veya boğaz içerisine gitse bile zarar vermez.

Diş Beyazlatma Jeli

Beyazlatma jeli içerisinde hidrojen peroksitkarbamit peroksitgibi kimyasal maddeler bulunan diş beyazlatma jeli daha sonra diş yüzeyi ile temas edecek şekilde sürülür. Etkili bir beyazlatma işlemi için beyazlatma jeli dişin üzerinde 15 dakika ile yarım saat arası bekletilir. bu sürenin ne kadar olacağı diş hekiminin tecrübesi ile belirlenir. Beyazlatıcı jel dişler üzerinde yeteri kadar bekletilip ışın uygulandıktan sonra jel dişler üzerinden dikkatli bir şekilde temizlenir. Genellikle cerrahi aspiratör yardımı ile kuvvetli bir vakum kullanılır. Ağız içerisine bulaşması da engellenmiş olur. Daha sonra ağız su ile çalkalanır ve diş ile diş etinin birleşim yerinde bulunan koruyucu bariyer kaldırılır.

Daha beyaz dişlere sahip olmanın en iyi ve en ucuz yolu “dişleri sürekli beyazlatmak değil dişlere iyi bakım yaparak kirlenmelerini önlemektir”.

 

Diş Beyazlatma İşlemi Zararlı Mıdır?

Diş beyazlatma işlemi uygulamalarının dişlere herhangi bir zarar verip vermediği konusunda birçok bilimsel araştırma yapılmıştır. Bu amaç ile kullanılan jel bilinmeyen bir ürün olmamalıdır. Daha önce piyasada yeteri kadar denenmemiş olması hasta ve diş hekimi için sorunlar yaratabilir.

Her durumda diş hekiminiz size hangi amaç ile hangi uygulamayı yapmayı planladığı konusunda yeterli bilgi vermelidir. Klinikte en güvenli kullanılan malzeme uzun süredir kullanıldığı ve herhangi bir soruna rastlanmadığı için bilinen markalardır. Türkiye’de Polo Office, Polo home, Opalescence Boost, Beyond gibi diş beyazlatma ürünleri uzun süredir kullanılmaktadır.

diş beyazlatma zararlı mı

Diş beyazlatma az da olsa dişlerde bir hassasiyete yol açabilir. Özellikle soğuk su içerken diş hassasiyeti bir hafta kadar sizi rahatsız edebilir. Böyle durumlarda diş hekiminize bilgi vermelisiniz. Hiçbir işlem yapılmadığında bile 7 -10 gün aralığında hassasiyet kendiliğinden geçecektir. Bu süre zarfında işleme ara vermeniz gerekmektedir. Diş mineniz zarar görmez. Bilinen ve tahmin edilenin tam aksine diş minesinin işlem yapıldıktan sonra güçlendiğini gösteren bilimsel çalışmalar vardır. Kliniğimizde 10 yılı aşkın süredir uyguladığımız diş beyazlatma işlemi hastalarımızı son derece mutlu etmektedir. Hiçbir olumsuz yan etkisini de tespit etmedik bugüne kadar. Güven ile diş beyazlatma işlemini yaptırabilirsiniz. Bu demek değildir ki her kişiye rahatlıkla uygulanabilir. Ancak bizim muayenemiz sonrasında güvenli bulduğumuz ve ihtiyacı olan hastalar için her şeye değer bir işlemdir.

Diş Beyazlatma Nedir?

Diş beyazlatmasararmış ya da renkleri koyulmuş, kirlenmiş dişler için diş renginin açılması ve daha beyaz olması için yapılan bir diş hekimliği hizmetidir. Evde de yapılabilir, fakat diş hekimi gözetiminde dişlerinizdeki tartarın temizlenip, varsa diğer diş sağlığı problemleriniz de gözden geçirilerek ve lazer yardımıyla beyazlatma yapılması, istediğiniz sonuçları daha hızlı, zahmetsiz ve garantili olarak elde etmenizi sağlar.

Evde Diş Beyazlatmak

Bu işlem için diş hekiminiz önce ağızdan ölçü alır. Daha sonra bu ölçüye laboratuvarda model hazırlanır. ​ Hazırlanan model üzerinde beyazlatma ilacının uygulanacağı alanlar blok out malzemesi ile doldurulur. Modelin üzerine beyazlatma işleminde kullanılacak şeffaf plak hazırlanır. Diş beyazlatıcının haznesi bu şekilde hazırlanmış olur.

Diş hekimi diş beyazlatma plağının ağızdaki uyumunu kontrol eder. Gereken düzeltmeleri yapar. Diş hekiminiz dişinizin rengi ve mineral özelliğine göre ilacı sizin hangi sıklıkla ve ne kadar süreyle kullanmanız gerektiği konusunda bilgi verir. İlaç uygulama süresi boyunca dişlerinizde ortaya çıkabilecek hassasiyet, diş eti problemleri veya bazı dişlerin fazla bazı dişlerin daha az beyazlaması gibi durumlarda yapılması gerekenleri ancak konusunda bilgili ve deneyimli bir diş hekimi tespit eder ve uygular.

Bazı insanların düşündüğü gibi sadece bir diş beyazlatma ilacını plak içerisine koyarak ağızda tatbik etmek estetik diş beyazlatma işlemi için yeterli değildir. Estetik amaçla uygulanan diş beyazlatma istenilen sonuca ulaşabilmesi için profesyonel olarak uygulanmalı ve takip edilmelidir.

Bazı hastalar için mide bulantısı veya zaman yokluğu gibi nedenler ile evde diş beyazlatma uygulanamaz. Bu durumda ofis beyazlatma işleminin seans sayısı arttırılarak aynı sonuç elde edilebilir. Klinik tecrübelerime dayanarak sadece evde yapılan diş beyazlatmanın çoğu zaman yeterli olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Ofis beyazlatma sonrasında, evde uygulanan diş beyazlatıcının uygulanmasının hemen hemen herkes için daha iyi sonuçlar sağladığı kanaatindeyim.

Klinikte Diş Beyazlatmak

Renk sorunu yaşayan hastalar için can kurtarıcı bir yöntem olan dis beyazlatma bilinçli ellerde uygulandığında hastaları son derece mutlu eden sonuçlar alınmaktadır. Klinikte kullanılan ofis tipi beyazlatıcılar yüksek konsantrasyonlu şırıngalarda bulunur. Önce diş ve diş etinin birleştiği bölgede koruyucu tabaka oluşturulur. Dişler açıkta kalacak şekilde koruyucu işlem uygulanır. Koruyucu tabaka ışık tatbik edilerek sertleştirilir. Bu işlem son derece önemlidir. İyi yapılamayan izolasyon sonucunda diş ve diş etlerinde hassasiyet ve hatta ağrı oluşabilir. Diş eti ile diş beyazlatıcı kimyasal temas ettiğinde dişeti beyaz renk alır. Bu geçici bir durumdur. Böyle bir durumda hekim önerisi dahilinde bol su ile yıkanır. Hastanın diş beyazlatma seansı süresince dişlerin kapatmayacağı önceden söylenmelidir.

Birçok insan her iki yöntemin birlikte uygulanmasının doğru olduğunu zaten bilir. Ancak ev ile ofis tipinin birlikte kullanımı pahalıdır. Hastalar daha ucuz olan ev tipi plaklara yönlendirilir.

Diş rengi düzelen kişinin sosyal yaşantısı olumlu yönde değişir. Yukarıda da değindiğim gibi ideal diş beyazlatma yöntemi bana göre ev ile ofis tipinin birlikte uygulanmasıdır. Bazı durumlarda sadece ofis beyazlatma yapılması durumunda kalınabilir. Özellikle zaman sorunu olan hastalar ve ağzına plak takamayacak durumda olanlar için klinikte diş beyazlatma işlemi uygulanır.


 

Yorumlar “Neden Diş Beyazlatma

Bu blog için henüz yorum yapılmamış.

YORUM YAZIN

Eposta adresiniz görüntülenmez. * ile işaretli alanlar zorunludur.