Kompozit Beyaz Dolgu ile Diş Estetiği

Kompozit Beyaz Dolgu ile Diş Estetiği

Dişleri onarmak için ideal bir estetik malzeme aramak hem estetik materyallerde hem de kullanılan tekniklerde önemli ilerlemeler sağlamıştır. Kompozitler diş estetiğinde en önemli  gelişmelerden birini temsil etmektedir. Adesive ve dentine daha kuvvetli bağ veren yapışkan materyaller, dolgu tedavisi teknikleri daha da basitleştirir. Diş estetiği materyallerin yenilikçi kullanım imkanları heyecan vericidir ve neredeyse sınırsızdır. 

Bu malzemeler reçine esaslı kompozitler, kompozit reçineler ve diğer şeyler olarak adlandırılsa da, biz kompozit olarak en direkt estetik restorasyonları kastetmekteyiz. Sadece porselen / seramik veya cam iyonomer estetik restorasyonlardan farklıdırlar. Mikro dolgu, hibrid  de dahil olmak üzere çeşitli kompozit türleri hakkında sunulan bazı bilgiler de bulunmaktadır.

Diş çürükleri ve dişlerindeki diğer kusurları düzeltmek için bir malzeme seçimi tartışmalı bir konu olmayı sürdürüyor. Kompozit gibi diş renginde malzemeler neredeyse tüm çeşit ve boyutlarda restorasyonlarda kullanılır. Bu gibi restorasyonlar en az estetik porselen kronlara kıyasla, diş yapısında asgari bir kayıp, çok az rahatsızlık hissi veya hiç rahatsızlık vermeme, nispeten kısa çalışma süresi ve hastaya az masraf ile başarılır. Bununla birlikte, bir dişte mine kaybı büyük olduğunda (özellikle ağır oklüzal fonksiyon alanlarında) ve estetik birincil derecede önem verilen bir bölgedeki dişler için , en iyi tedavi, genellikle bir seramik inlay /onley veya porselen kuron kaplamalardır.

Diş Estetiği Kişiye Özeldir

Estetik görünüm öncelikle kişinin algısı tarafından belirlenir ve geniş çeşitliliklere tabidir. Bir hastanın hoşuna giden şey diğerine tamamen kabul edilemez olabilir. Örneğin, bazı insanlar ön dişlerinde altın veya metalik restorasyonlar için herhangi bir itirazda bulunmazken, çoğu bu restorasyonları estetik bulmaz.

Bir hastaya mantıklı restorasyon alternatifleri sunmak diş hekiminin sorumluluğundadır, ancak hastaya hangi alternatifin seçileceğine ilişkin nihai karar vermeye yardımcı olması için bir fırsat verilmelidir. İşlemin açıklanması ve hastanın renkli fotoğraflarının ve çeşitli yöntemlerle restore edilmiş diş modellerinin gösterilmesi faydalıdır. Bilgisayar görüntüleme teknolojisi kullanılarak olası tedavi sonuçlarının bilgisayar simülasyonu da yararlıdır. Çoğu hasta, normal dudak hareketleri sırasında bazı dişlerin veya dişlerin bazı bölümlerinin görülmediğinin farkında değildir. 

Çoğu kişi dişlerinin doğal görünmesine, normalde dişhekimliğinde görülemeyen alanların da dahil olmasını ister. 

"Restorasyonun estetik kalitesi, restorasyonun biyolojik ve teknik nitelikleri onun fiziksel ya da diş sağlığına bağlı olduğu için hastanın zihinsel sağlığı için önemli olabilir" Skinner

Günümüzde, estetik kaygılar diş tedavileri için birincil faktörlerdir.

Estetik bir restorasyonun ömrü, ilk sorunun doğası ve boyutu, tedavi prosedürü, kullanılan restoratif materyal ve diş hekimine ait becerilerin yanı sıra, oral hijyen, oklüzyon ve olumsuz alışkanlıklar gibi hasta faktörleri de dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır . Tüm doğrudan estetik restorasyonlar diş yapısına yapıştırıldıklarından, yapışmanın etkinliği bu restorasyonların başarısı ve ömrü için çok önemlidir. Başarısızlıklar, travma, uygun olmayan diş hazırlığı, ucuz malzemeler ve diş hekimliğinin yanlış kullanımı gibi bir takım nedenlerden kaynaklanabilir. Diş hekimi, titiz bir özen ve detaylara dikkat ederek her ameliyat prosedürünü yerine getirmek veya yerine getirmekle sorumludur. Bununla birlikte, hasta işbirliğine büyük önem verilmektedir.  Uzun süreli klinik başarı, bir hastanın diş hekimliği hastalığının nedenleri hakkında bilgi sahibi olmasını ve uygun bir diyet, iyi ağız hijyeni ve diş hekimine yapılan düzenli koruyucu bakım ziyaretleri gibi önleyici tedbirleri alma konusunda motive olmasını gerektirir.  

Estetik restorasyonlar için kullanılan diş rengindeki materyallerin yerini büyük oranda değiştirmişlerdir.  Kompozit restoratif materyaller artık evrensel klinik uygulamalarda kendine sabit bir yer edinmiştir. Her türlü restorasyon prosedürü için ağızda neredeyse her yerde kullanılabilirler. Doğal olarak her özel uygulama için dikkate alınması gereken faktörler vardır. Bu materyallerin bu şekilde genişletilmesinin nedenleri hem diş yapısına (mine ve dentin) bağlanma yetenekleri ve fiziksel özellikleriyle ilgili gelişmelere ilişkindir. Diş yapısına (kompozit) nispeten güçlü bir malzeme (kompozit) yapıştırma imkanı iyi yapıştırılmış ve gücünün çoğunu geri kazanan tedavi edilmiş bir diş ile sonuçlanır.

Yorumlar “Kompozit Beyaz Dolgu ile Diş Estetiği

Bu blog için henüz yorum yapılmamış.

YORUM YAZIN

Eposta adresiniz görüntülenmez. * ile işaretli alanlar zorunludur.