İmplant Dişlerin Tarihi

İmplant Dişlerin Tarihi

İmplant dişler ülkemizde özellikle son 10-20 yılda popülerliğini git gide arttıran, diş eksikliğinde yapay diş kökü olarak kullanılan bir diş tedavi yöntemiyken, implant dişlerin tarihi Milattan Önce 6. yüzyıla kadar dayanıyor. Günümüzde kullanılan diş implantlarına benzer olarak, diş formu verilmiş ilk implantı uygulayanların Maya uygarlığı olduğu düşünülmektedir.

 

 

Maya Uygarlığı, Çin (4000 yıl öncesinde) ve Antik Mısır (2000 yıl öncesinde) uygarlıklarında  diş kayıplarında bugünkü gibi titanyum malzemeden yapılmış implantlar yerine, özel taşlar, deniz kabuğu, hayvan dişleri (özellikle fil dişi), ölü insan dişleri kullanılmaktaydı. Biraz daha yakın tarihe baktığımızda Avrupada 2000 yıllık bir iskeletin çenesinde metal bir vida bulunmuştur. Dünyanın bir çok farklı bölgesinde benzer, modern  implantın temellerini oluşturan diş hekimliği çözümlerini arkeologlar gün yüzüne çıkarmaktadır.  Dolayısıyla günümüzde çok yeni bir estetik diş tedavisi olarak düşünülen implant diş kökleri, geçmişte diş kaybı yaşamış insanlar için de farklı malzemeler kullanılarak gerçekleştirilmiştir.

 

İmplant Üstü Diş Kaplamaları Geçmişte de Kullanılmış

Günümüzde implantlar yapay diş kökü olarak görev yaparken, dişin üst kısmı için farklı malzemeler kullanılmaktadır. Metal destekli porselenler, ya da zirkonyum, empress full porselen üst diş kaplamaları (dişin kuron kısmı) kullanılmaktadır. Tarihte kullanılan ilkel implant diş tedavilerine bakıldığında da, ilkel implantların da diş taşlarıyla kaplandığı görülmektedir. Bu ilkel implant diş uygulamaları, gayet kalıcı ve başarılı oldukları (implant diş yapılan kişinin ağzında ölene kadar kaldığı) görülmektedir. Tabiki o günkü teknolojilerle implant köklerinin çene kemiğine oturtulması işlemi hangi cerrahi yöntemlerle, ve hangi ağrı yönetim teknikleriyle yapıldığı merak konusudur. Diş eksikliğinde implantuygulayabilecek kadar gelişmiş olan ilkel diş hekimliği, ağrı yönetimi için de makul bir çözüm bulmuş olmalı.

 

Titanyum İmplant'lar Öncesinde Farklı Metaller Kullanılıyordu

Günümüzde titanyum malzemelerden yapılan implantlar, yakın tarihe kadar paslanmaz çelik, kurşun gibi farklı metallar kullanılarak yapılmaktaydılar. Modern çağda ise patent ile korunan ilk diş implantı Greenfield'in Amerika'da 1908 yılında irridio-platin malzemeden tasarladığı implanttır. 1939 yılında ise krom-kobalt karışı diş implantını Strock patentlemiştir.   

 

İmplant Dişler Yeni Değil, Tarih Boyunca Gelişmiş Bir Diş Tedavisidir

İmplantlar günümüze gelene kadar bir çok farklı malzeme ve formda gelişimlerini sürdürmüşlerdir, günümüzde ise daha çok yapay diş kökü olarak kullanılmaktadırlar. İmplantlar bugünkü formunda olmasa da tarih boyunca kullanılmış ve gelişmiştir.   

 

 

Yorumlar “İmplant Dişlerin Tarihi

Bu blog için henüz yorum yapılmamış.

YORUM YAZIN

Eposta adresiniz görüntülenmez. * ile işaretli alanlar zorunludur.