Diş Aralıklarının Kapatılması

Diş Aralıklarının Kapatılması

Aralıklı dişler kişide önemli görünüm bozukluklarına ve dişler ile gülümsemenin yüz uyumunu sağlayamamasına neden olabilir. En fazla da ön kısımda bulunan dişlerde birden fazla diş aralığı bulunuyor ise insanlar bu durumdan son derece rahatsızlık hissederler ve diş hekimlerinden bu aralıkları kapatmasını talep ederler.

Ağızda diş boyutlarının olması gerekenden küçük olması veya çene kemiğinin büyük olması gibi nedenler ile dişlerde aralık görülebilir. Diş ile çene kemiği boyutu arasındaki uyumsuzluk sonucu oluşan bu aralıklara diş hekimliğinde diastema denilir. Halk arasında her iki neden için de dişlerin küçük olması gibi bir sebep ileri sürülse de gerçek sorunun ne olduğunu diş hekimleri olarak biz tanımlayabilmekteyiz.

Günümüzde oldukça sık karşılaşılan aralıklı diş varlığında yaşanan psikolojik sorunları gidermek için diş hekimleri dişlere tel veya şeffaf diş teli uygulayarak ortodonti tedavisi yapabilirler. Bunun dışında dişlerin üzerine diş kaplaması, lamine diş tedavisi uygulaması veya bonding uygulaması yapılarak da ayrık dişlerin tedavisi sağlanabilir.

Kişinin mevcut diş ve çene genişliği durumuna göre diş hekiminiz olarak bizler istanbuldent® diş kliniğimizde hasta istek ve beklentilerini de göz önüne alarak en uygun tedavi yöntemini belirlemede hastaya yardımcı oluyoruz.

Doğru seçilen teknik ve malzeme ile özellikle ayrık dişlerin tedavisi konusunda uygulanan tedavilerden çok iyi estetik sonuçlar alınmaktadır. Dişlerindeki birden fazla aralık şikâyeti ile kliniğimize başvuran farklı hastalara, farklı tedaviler yapılması gerekmiş ve her biri kendilerine uygulanan tedavi yönteminden son derece memnun kalmışlardır. Bu örnekten de anlaşılacağı gibi her kişi için seçilecek tedavi yöntemi sorunlar aynı gibi görünse bile farklı olabilmekledir.

Sizin küçük dişleriniz ayrık görünüm veriyor ise estetik diş hekimliği uygulamaları ile yapılabilecek bir şeyler mutlaka vardır. Belki birden fazla tedavi yöntemi ile de iyi sonuç alınabilmesi mümkün olabilir. Siz kendi önceliklerinize göre bu tedavi yöntemlerinden birisini seçebilirsiniz. Örneğin dişlere tel takılarak uygulanan ortodonti tedavisi küçük dişlerin aralarının kapatılması işlemi için bir çözüm iken, lamina diş kaplama veya bonding yöntemi ile de aynı aralıklar kapatılabilmektedir. Tercih hızlı bir tedavi ise dişlere tel takılması yerine lamina diş kaplama veya bonding uygulaması tercih edilebilir.

Ön dişler neden aralıklı olur?

Fizyolojik veya patolojik nedenlerden kaynaklanan nedenler ile dişler arasında açıklık oluşabilir. Ön dişleri ilgilendiren diziliş, boyat, renk, şekil, konum bozuklukları hastalarda dişler ile yüzün uyumunu bozar. Bu durum özellikle gençlerde sadece estetik sorunlara değil psikolojik sıkıntıların da oluşmasına etken olur. Diş hareketleri, erken diş kayıpları, frenilum adı verilen kas grubunun kalın olması, ağızda dengesiz kas fonksiyonları, odontoma, kistler ve dudak damak yarıkları gibi patolojik durumlar da aralıklı diş oluşumuna sebep olabilmektedir.

 Özellikle ön bölgede birden fazla diş arasında bulunan boşluklar, çoklu diastema olarak adlandırılmaktadır. En önemli sebeplerin başında genetik faktörler gelmektedir. Anneden büyük çene, babadan küçük diş özelliğinin veya tam tersi bir durumun çocuğa kalıtım yoluyla geçmesiyle oluşur. Bazı sendromlar ve hormonal bozukluklar, sistemik nedenler arasında sayılabilir.

Kötü alışkanlıklar (yanlış solunum, parmak ve dil emme gibi) da diastemalara neden olabilmektedir.

Aralıklı dişlerin kapatılma tedavisinde hangi yöntem kullanılır?

Toplumda çok yaygın görülebilen bu tür estetik problemleri ortadan kaldırmak amacıyla uygulanan ve ortodontik, protez veya restoratif işlemler başarı ile uygulanabilir. Her vakaya göre farklı tedavi prosedürleri tercih edilebilmektedir. En çok kullanılan yöntemler zirkonyum diş kaplama, lamina uygulaması ve bonding uygulamasıdır. Bazı hastalar ortodonti tedavisini uzun sürmesi nedeni ile pek tercih etmemektedir.

Ayrık diş tedavisi fiyatları nedir?

Uygulanacak tedavi yöntemine göre farklılıklar gösterir. Basit bir bonding işlemi ile 500-1000 tl gibi çözüme kavuşabilecek vaklar varken bazen tedavi maliyeti 3-5 bin tl olabilmektedir. Kliniğimize geldiğinizde sizin istek ve beklentileriniz, ihtiyaçlarınız göz gönüne alınarak size tedavi önerisinde bulunacağız ve sizin için en iyi yönteme birlikte karar vereceğiz.

 

Yorumlar “Diş Aralıklarının Kapatılması

Bu blog için henüz yorum yapılmamış.

YORUM YAZIN

Eposta adresiniz görüntülenmez. * ile işaretli alanlar zorunludur.