Koruyucu ve Önleyici Ortodontik Tedavi

Çocuk dişlerini tedavi eden pedodonti uzmanları tek tek dişlere dolgu yapmaktan ziyade çocuğun bütün ağız ve diş sağlığını korumayı hedeflenmelidir. Bebeklik döneminden başlayarak ağız içerisinde koruyucu yöntemlerin uygulanması gerekir. Erken dönemde çocuk dişlerinde ileri yaşlara yönelik olarak yapılacak kontroller ve işlemler ile sürekli dişlenme dönemine, sağlıklı olarak geçişin sağlanması temel hedef olmalıdır.

koruyucu ve önleyici ortodonti diş teli

Süt Dişleri Çekilmemeli !

Diş sebepli ortodonti bozukluklarının en önemli nedeni, süt dişlerinin erken yaşlarda kaybedilmesidir. Diş çürüğü görülen süt dişlerinin çekim yerine tedavi ile ağızda tutulmasına çalışılmalıdır.

Diş Kaybı Çocukların Psikolojisini Bozabilir!

Çocuk için dişler erken yaşlarda tükürük veya travma nedeniyle kaybedilmesi konuşmayı ve bazı seslerin çıkarılmasına olumsuz etkileyebilecek bir faktördür. Bunun yanı sıra istediğim sadece yetişkinler için önemli olmadığını çocuklar için de öz güven ve psikolojik problemlere neden olabilecek bir etken olduğu unutulmamalıdır.

Büyüme ve Gelişme Çağında Diş Sağlığı Çok Önemli

Hepsinden önemlisi büyüme ve gelişmenin en aktif olduğu dönemde diş kaybedilmesidir. Çiğneme fonksiyonunun, çürük dişler nedeniyle aksamaması veya diş çekimi nedeniyle çene ve diş yapılması büyüme ve gelişmeyi olumsuz yönde etkileyecektir.

Süt Dişleri

Süt dişlerinin en önemli fonksiyonlarından birisi de daimî dişler için gerekli olan yeri muhafaza etmeleridir. Süt ikinci büyük azı dişler arası uzunluk olan süt işi artık boyutunun korunması, yeri de daimî dişlerin sorunsuz bir şekilde yerleşebilmesi için şarttır. Bu mesafede azalma genellikle iki ana sebepten olur.

Ara Yüz Çürükleri ve Erken Diş Çekimleri :

Bu iki sebebin yanında fazla diş sürmeleri ara yüz çürükleri de kontak oluşturmada yapılan hatalı dolgular, da ya kayıplarına neden olmaktadır. Süt dişlerinden özellikle azı dişlerini erken dönemde kaybeden çocuklarda hem karşı çenedeki dişlerde uzama hem de çeşitli düzeylerde örtülü kapanışlar görülür. Bu durumun etkileri sürekli dişlerle dönemine de yansır. Bu nedenlerden dolayı süt dişlerini erken kayıtlarında çekim boşluğunu korumak ve kaybedilen fonksiyonları tekrar kazandırmak amacıyla yapılan yer tutucu adı verilen uygulama ihmal edilmeden yapılmalıdır. Yer tutucular hastanın durumuna göre sabit veya hareketli olarak uygulanıp sonrasında da takip edilmelidir. Ortodonti tedavilerinin hem yüksek maliyetli olması hem de uzun süre alması nedeniyle süt dişlerinin sürmesinden itibaren gerekli koruyucu tedbirlerin alınması tavsiye edilir.