kırık diş tedavisiKırık veya çatlak diş genellikle spor sırasında veya kaza anında ortaya çıkar. Diş üzerine gelen kuvvete ve dişin direncine bağlı olarak travmaya uğrayan dişte farklı sorunlar ortaya çıkabilir.

Dişin kırılması aslında kökünün ağızdaki alveol kemiğinden kopmasından daha iyidir. Diş kırıldığında kuvvet kök yüzeyine iletilmeden bertaraf edilmiş olur. Kırık diş, kırık bölgenin özelliğine göre tamir edilebilir. Kırık parça bulunabilir ise dişin üzerine kendi parçasını yapıştırmak mümkündür.

Bonding yöntemi ile kırık dişin tamir edilmesi aralıklı diş kapatma işleminde kullanılan yeni teknoloji ürünü diş tedavi malzemeleri ile mümkündür. Diş üzerine gelen kuvvete bağlı olarak, bazen diş tam çıkmasa da yerinden oynar ve ağız içerisinde pozisyon değiştirebilir. Bu durumda dişi tekrar olması gereken yere doğru itmek gerekir. Bu işlemi yapamıyorum diyor iseniz ağız dışına çıkmış olan dişi süt dolu bir bardak içerisine koyarak diş ile birlikte en kısa zamanda diş hekimi muayenehanesine başvurmanız gerekir.

Dişim kırıldı! Ne Yapmalıyım?

Bu durumda yapılması gereken ilk iş kırık dişi bulmak olmalıdır. Diş kirli ise temiz bir su ile yıkamak veya süt dolu bir bardak içerisine koymak gerekir. Bunların hiçbirini yapamıyor iseniz dişi tükürük ile yıkamak tavsiye edilir.

 

Dişin Yerinden Çıkması

Diş ağız içerisinde yer değiştirdi ise dişi eski pozisyonuna doğru itmeniz tavsiye edilir. Bazen ağzı kapatarak dişleri yerine oturtmak faydalı olabilir. Yetişkin bir kişinin dişi yerinden çıktı ise çıkan bu dişi yerine koymayı denemek gerekir. Yapılması gereken en önemli şey tabii ki acil olarak bir diş hekimine gitmektir. Diş hekimi yerinden çıkan dişinizi temizler ve bölgeyi yavaşça uyuşturarak çıktığı yere tekrar geri yerleştirir.

Yapacağı takip ve kontroller ile dişin yerine tekrar oturup oturmadığı hakkında daha sonra bilgi alabilirsiniz. Diş yerine koyulduktan sonra hareket etmesini engellemek için diş hekimi tarafından atel ile yan dişleri tutturulur.

Yerinden çıkan diş bulanamıyor, sinir eksik diş öncesine yapılabilecek alternatifler şunlardır:

  1. Diş Protezi
  2. Köprü
  3. İmplant

Ağız içerisinde takılıp çıkarılabilen hareketli diş protezleri yapılabilir. Köprüler işler üzerinden yapılan ve boşluğun arkasındaki dişleri sabitlenen sabit protezlerdir. İnsanlar titanyumdan üretilen silindirik eder şeklinde diş köküdür çene kemiği içerisinde yerleştirilirler. İmplant üzerine dişi taklit eden kaplama uygulanır. Eksik diş yerine uygulanan protez, fonksiyonun yanı sıra gülümseme sırasındaki görünümü iyileştirmek ve hastaya özgüvenini yeniden kazandırmak için büyük önem taşır.

Spor Dişliği

Diş travmaları genellikle spor sırasında ortaya çıkar. Bu gibi durumlardan korunmak için dişlik adı verilen koruyucu ilaç uygulaması yapılmalıdır. Diş hekimi ağızdan ölçü alarak laboratuvarda kişiye özel spor dişiliğini üretebilir. Her kişi için özel olan bu dişlik mutlaka spor yaparken takılmalıdır.