Sigara İçmek Dişleri Sarartır mı?

Sigara İçmek Dişleri Sarartır mı?

Sigara içmenin vücudunuz için ciddi şekilde zararlı olduğu herkesçe bilir. Her nefeste binlerce ölümcül, tehlikeli ve kanserojen kimyasalı ciğerlerinize çekersiniz. Sigara içmek dişlerinizin sararmasına, ağız kokusuna ve diş hastalıklarına yol açar.

Sigara içmek kalp krizi, felç, akciğer hastalıkları ve kanserin başlıca nedenlerindendir ve diş eti hastalıklarının da başlıca risk faktörlerinden birini oluşturur. Periyodontal rahatsızlık, hem diş etlerine hem de dişleri destekleyen kemiklere zarar veren diş eti çekilmesi hastalığının daha etkili ve gelişmiş bir şeklidir.

Sigara, vücudu antioksidanlardan yoksun bırakır, toksik yükü arttırır ve vücutta yüksek düzeylerde serbest radikaller ve iltihap oluşturur. Serbest radikaller; hücrelerinizi okside eder, bunlara hasar verir ve hücrelerinizi yaşlandırır.

Sigara Diş Eti Hastalarına Yol Açar

Sigara içmek, ağız ortamını ciddi şekilde değiştirir ve birçok sigara kullanıcısında diş eti kanaması gibi diş eti hastalığına ilişkin uyarıcı belirtiler yoktur. Bunun nedeni sigaranın, diş etleri de dahil olmak üzere periferik dokulara doğru olan kan tedarikini azaltmasıdır. Sigara, oksijen dokularını tüketir ve yok eder ve gerçekten zararlı bakterilerin koruyucu veya diğer bir deyişle iyi bakterilerden çok daha hızlı üreyebileceği bir şekilde ağız ortamında değişikliklere yol açar.

Genellikle faal bir diş eti hastalığı olduğunda, diş eti dokuları şişmiş, kabarık ve parlak kırmızı renkte görünür ve daha kolay kanar. Sigara içen kişilerde diş etleri solgun ve ince, dokuların kronik olarak iltihaplandığı ve diş etleri kanamayan derin mor bölgelerle birlikte neredeyse beyazdır.

Sigara içmenin sağlığınıza ve diş etlerinize etkisi bir kısır döngü oluşturur;  sağlığınız kötüye gittikçe diş eti sağlığınız da olumsuz etkilenir. Diş eti sağlığı, diş eti dokularından vücuda bakteri, iltahap ve toksin akışının artmasıyla kötüleşir. Bu, diş eti hastalığına bağlı sağlık sorunları riskini de arttırır.

Nikotin Kan Damarlarını Daraltır

Nikotin bir vazokonstriktördür yani kan dolaşımını diş etine ve diş kemiğine göre azaltma görevini üstlenen kan damarlarını büzer. Azalan kan tedariği, diş eti hastalıklarının belirtilerini maskeler ve vücudun enfeksiyonla mücadele kabiliyetini azaltır.

Dişeti ve kemiğe verilen hasarın çoğu gözle görülememektedir ve erken uyarı belirtileri sınırlı olduğu için sigara içenler ciddi bir diş sorunları olduğundan genellikle habersizdirler.

Nikotin ayrıca tükürüğü de olumsuz etkiler ve normalde yemek sonrası asit etkisine karşı koyan daha ince ve sulu bir tükürük yerine daha kalın bir mukoza şekline yol açar. Bu da sigara tiryakilerinin diş çürümelerine karşı daha korumasız kalmasına yol açar.

Sigara Ağız Kanserine Neden Olabilir

Sigara içmek ağız kanseri riskini de ciddi oranlarda artırır. Ağız kanserlerindeki en büyük risk etmenidir.

Diş hekimleri, hastalarını düzenli olarak ağız kanseri semptomlarına karşı muayene ederler çünkü bu ciddi hastalık, erken tespit edilmezse sonuçları yıkıcı olabilmektedir.

Tüm sigara kullanıcılarının her 3 ayda bir diş hijyeni kontrollerini  ve 6 ayda bir de kanser görüntülemesini de kapsayan kapsamlı diş check-up’ına girmeleri önerilmektedir.

 

Sigaranın Ağız Sağlığına Zararları

Sigara içenlerin diş eti rahatsızlığına yakalanma ihtimali daha yüksektir çünkü sigara içmek:

  • Diş plağı bakterilerinde değişikliklere yol açar
  • Zararlı bakteri düzeyini artırır
  • Diş eti ve diş kemiklerindeki kan akışını düşürür
  • Tükürük kalitesini ve akışkanlığını değiştirir
  • Ağız ve bedende iltihapları artırır
  • Antioksidanları azaltır
  • Vücudun enfeksiyonla savaşma kapasitesini düşürür

Sigara içenlerde diş eti hastalıkları sigara içmeyenlere göre daha hızlı ilerler. Diş eti hastalığı özellikle sigara kullanıcısı yetişkinlerde diş kaybının en önemli nedenidir. Bu kişilerin sigara içmeyenlere göre periyondental hastalığa yakalanma riski altı kat daha fazladır.

Özetlemek gerekirse, sigara içmek ciddi diş eti hastalıkları, diş lekeleridiş çürümesi, diş eksikliği ve ağız kanseri riskini gözle görülür şekilde artırmaktadır. Sigaranın olumsuz etkilerinden kurtulmak için en kısa sürede sigarayı bırakmalı, doğru beslenmeli, ve isteğe bağlı olarak diş beyazlatma ve estetik diş kaplamalar ile gülüşünüzü yeniden tasarlayarak, hayata yeniden gülürek bakabilirsiniz.

 

 

Yorumlar “Sigara İçmek Dişleri Sarartır mı?

Bu blog için henüz yorum yapılmamış.

YORUM YAZIN

Eposta adresiniz görüntülenmez. * ile işaretli alanlar zorunludur.