Ağız ve Diş Sağlığında 20 Hata

Ağız ve Diş Sağlığında 20 Hata

Dişlerinize gerektiği ilgiyi göstermek zor değildir. Fakat uzun vadede diş ağrılarına yol açabilecek alışkanlıklar geliştirmek kolaydır. Kaçınmanız ve potansiyel sorunların önüne geçmeniz için bu hatalı davranışları listeliyoruz.

1) Diş fırçalarken başka işler yapmak

Pek çok kişi dişlerini duş alırken veya cep telefonlarında sosyal medya sitelerine göz atarken fırçalamaktadır. Fakat bu, yaptığınız işe yeterince özen göstermemenize ve bu işi doğru şekilde yapamamanıza neden olur. Diş fırçalama işlemi ayna karşısında, lavaboda yapılmalı ve tüm diş yüzeylerine temas edilmelidir. Bunun için de dikkatiniz başka şeyler de olmamalıdır.

2) Diş fırçanızı gereğinden fazla temizlemek

Diş fırçanızı dezenfekte etmek için bulaşık makinesine veya mikrodalgaya atmayı düşünüyorsanız tekrar düşünün. Kimse kendi diş fırçasından dolayı mikrop veya bakteri kapmaz. Musluk suyuyla çalkalanması, temizlenmesi, havayla kuruması ve dik şekilde saklanıp bir şeylere veya başkasının diş fırçasına temas etmemesi yeterlidir. Diğer yöntemler fırçaya zarar verir.

3) Sosyal medyayı diş hekiminiz yerine koymak

İnternet, faydasından çok zararı olan tuhaf ve ilgi çekici “Kendine Kendine Yap” önerileri ile doludur. Bunlara kulak asmayın. Google’a girip kendi kendilerine peroksit veya benzer şeylerle diş beyazlatmaya çalışan insanlar vardır. Bunun yerine diş beyazlatma ve diş bakımı konusunda test edilip onaylanmış ürünler kullanmak en doğru tercih olacaktır.

4) Röntgenlerden kaçınmak

Diş röntgenleri hakkında bazı yeni korkular vardır. Bunlar arasında diş röntgenleri ve iyi huylu beyin tümörleri arasında olası bir bağlantı olduğunu bildiren Cancer dergisinin    bir çalışması da bulunuyor. Fakat, Amerikan Kanser Derneği, araştırmanın, x-ışınlarının aslında tümörlere neden olduğunu söylemediğini ve araştırmacılardan bazılarının diş röntgenlerinde radyasyona maruz kalma oranlarının daha yüksek olduğu zamanlarda da x ışınlarına maruz kaldıklarını kaydediyor. X-ışınları tüm sorunlar görsel bir muayene ile tanımlanamayacağı için önem taşır. Örneğin, dişler arasında çürükler olabilir veya çenede bir kist veya başka bir patoloji olabilir. Radyasyondan endişe ediyorsanız, diş hekiminizle, aldığınız röntgen ışını sayısını en aza indirmenin yolları hakkında konuşun.

5) Islak diş fırçanızı seyahat çantasına atmak

Diş fırçanızı seyahat öncesi seyahat çantasına atmadan önce korumaya almak ve varış sonrası oradan almak önemlidir. Nemli ortamlarda bakteriler çoğalır ve taşıma esnasında koruma kabı kullanmanız gerekse de varış sonrası çıkarıp havayla kurumasını sağlamak önemlidir. Otel odasında dik koymanız için diş fırçası tutacağı yoksa bir su bardağı da işinizi görecektir. 

6) Dil veya dudak piercing’ine sahip olmak

Pek çok kişi kendilerini ifade etmenin bir yolu olarak piercing kullanır. Fakat dil ve dudak piercingleri kullanmak risklidir. Sürtme sonucu dişlerini kıran veya yontan kişilerin yanında diş eti çekilmesi ve diğer yumuşak doku rahatsızlıkları yaşayan piercing kullanıcıları da vardır. Şu ana kadar piercing kullanıyor ve zarar görmediyseniz bu ileride sorun yaşamayacağınız anlamına gelmemektedir. Tam aksine dil ve dudak piercingleri kullananlar ne kadar uzun süredir kullanıyorlarsa diş sorunları yaşama riskleri o kadar artmaktadır.

7) Elma sirkesi içmek

Bazı Hollywood ünlüleri ve doğal sağlık uzmanlarına göre filtrelenmemiş elma sirkesi içmek vücudunuza mucizevi faydalar sağlıyor. Fakat araştırmalar bu iddiaları desteklememektedir. Aynı zamanda diş hekimleri de sirkedeki asetik asitin diş minesine ciddi zararlar verdiğini söylüyor. İyi bir ağız bakım suyu dahi bu sirkenin potansiyel etkilerini gideremeyebilmektedir ve aynı durum limon suyu için de geçerlidir.

8) Sabitleyici (Pekiştirme apareyi) kullanmamak

Eğer ergenlik veya yetişkinliğinizde bir dönem diş teli kullandıysanız, ortodontistinizin önerdiği sürece haftada birkaç gece sabitleyici kullanmak mantıklı bir tercih olur. Diş teli kullanarak mükemmel dişlere sahip olan bir kişi, sabitleyici kullanmazsa, zamanla dişlerinin bu görünümünü kaybetmesi ile tekrardan hayal kırıklığı yaşayabilir.

 

9) Sabah içilen portakal suyu sonrası hemen diş fırçalamak

Sabahları portakal veya limon suyu içmeyi seviyorsanız, hemen sonrasında diş fırçalamanın diş minelerine zarar verebildiğini bilmelisiniz. Asidik ortam, diş minesini zayıflatır ve bu hassas dönemde aşınmalar oluşabilmektedir. Bu nedenle önce su içerek veya soda ile çalkalayarak ağzınızı nötralize edin veya yarım saat sonra fırçalayın. Aynı tedbirleri kusma sonrası durumlarda da uygulamalısınız. Çünkü kusma da aynı etkileri yaratır.

 

10) Gündüz veya gece plağı takmamak

Orta düzeyde diş veya çene sıkma çok büyük bir sorunmuş gibi gözükmese de daha ciddi durumlar baş ağrısından çene sorunlarına, diş hasarlarından yüzün görünümünde bozukluklara kadar pek çok soruna yol açabilmektedir. Gece dişinizi sıkıp sıkmadığınızı anlayabilmek kolay değildir. Bunun için tanıdığınız birinden yardım almalısınız. Ama süreğen baş ve çene ağrısı gibi bazı belirtiler yaşıyorsanız derhal doktorunuza görünmeli ve gece plağı gibi çözümlere başvurmalısınız.

 

11) Sigara kullanmak

Sigara akciğer ve kalp rahatsızlıklarının yanında, ağız kokusu, lekeli dişler, diş eti çekilmeleri, çene kemiği ve diş kayıpları gibi durumlara da yol açar. Ayrıca nikotin, vücudun enfeksiyona karşı mücadelesini zayıflattığından dolayı diş çekilmesi sorununuz varsa başarılı bir tedavinin de önüne geçer. Sigara'nın ağız ve diş sağlığına verdiği zararlar hakkında "Sigara içmek dişleri sarartır mı?"   yazımıza göz bakabilirsiniz.

12) Kürdan kullanmak

Dişimizin arasına bir şeyler kaçtığında çoğu zaman kürdan kullanımına başvursak da kürdanlar diş ipine göre başarısız ve hatta zararlı çözümlerdir. Dikkatsiz kürdan kullanımı hassas diş etlerine ve diş dokularına zarar verebilmektedir.

13) Diş hekimi randevularınızı ihmal etmek

Dişçi koltuğunda oturmak sizi kaygılandırıyor olsa da bu korkuyu yenmenin en kestirme yolu diş hekimine gitmektir. Doğru aralıklarla diş hekimi randevularınıza gider, ağız ve diş sağlığınıza dikkat ederseniz diş çektirme, kanal tedavisi veya dolgu gibi tedavilerle karşılaşmak zorunda kalmazsınız.

14) Diş beyazlatma ürünlerinin aşırı kullanımı

Diş beyazlatıcıların fazla ve gereksiz kullanımı diş minesinin zayıflamasına ve dişlerde hassasiyete yol açabilmektedir. Diş minesi kaybı alttaki dentin tabakasını açığa çıkarır ve dişleriniz sarı gözükür. Beyazlatmanın uzun vadeli etkileri konusunda pek fazla şey bilinmemektedir. Bu ürünleri doktor önerisi olmadan kullanmamalısınız. Doktorunuzun önerdiği ürünü kullanmalı veya doktorunuz beyazlatma işlemini kendisi gerçekleştirmelidir.

15) Yeterince su içmemek

Eğer ağzınız susuz kalırsa kurur ve daha asidik bir hale gelir; bu da diş minesinin aşınmasına sebep olur. kuru bir ağız, daha az tükürük demektir. Tükürük dişlerinizi çeşitli hastalıklardan korur bu yüzden dehidrasyondan kaçınmalısınız. Su ile gargara yapmak ve su içmek biriken şeker ve asitleri uzaklaştırmada önemli bir rol oynar.

16) Kalsiyum ve D vitamini eksikliği

Mineral ve vitaminler kemik ve dişlerin yapıtaşlarıdır. Yaşlandıkça azalan yoğunluklarına karşı D vitamini ve kalsiyum almak önemlidir. Amerikan Milli Osteoporoz Kurumu’na göre, yetişkin kadınlar günlük 1,000-1,200 miligram kalsiyum ve 400-1,000 IU D vitaminine ihtiyaç duymaktadırlar. Bunlar gıdalardan, güneşten ve destekleyici ürünlerden alınabilir. Gerekli ölçümleri yaptırmalı ve ihtiyaç halinde takviye almalısınız.

17) Fazla meyve suyu tüketimi

Pek çok kişi ev yapımı veya ambalajlı meyve sularını sever ve düzenli olarak bunları tüketir. Meyve suyu her ne kadar vitamin ve minareler bakımından zengin olsa da ağzınızı, aşındırıcı asitlerle ve gereğinden fazla früktozla doldurmaktadır. Eğer meyve suyu içmeyi bırakamıyorsanız, tükettikten sonra ağzınızı çalkalayarak ve bir zaman sonra da dişinizi fırçalayarak asit etkisinden bir nebze de olsa kurtulmaya çalışın.

18) Yanlış ağız gargarasını kullanmak

Ağzınızdaki bakteri çeşidi kadar ağzınızı çalkalamanın da farklı yolları vardır. Çoğu gargara sadece ağız kokusunu maskeler ve ağzınızda hoş bir tat bırakır. Antimikrobiyel ajanlar içeren terapötik gargaralar ise diş eti iltihabı (jinjivit), çürükler, plak ve ağız kokusu gibi sorunlara karşı gerçekten fayda sağlar.

19) Çok sert bir diş fırçası kullanmak

Ahşap kürdanlar gibi, sert fırçalar da çözdüklerinden daha fazla problem yaratırlar. Etkili görünmelerine rağmen, sert kıllar diş minenizi aşındırır. Yalnızca yumuşak veya ekstra yumuşak diş fırçalarını öneriyoruz. Araştırmalar, diş etlerinizin de sert fırçalardan zarar görebileceğini gösteriyor: Periodontoloji Dergisinde yayınlanan 2011 tarihli bir çalışmada, sert kıllı diş fırçaları plakları ortadan kaldırmalarına rağmen, yumuşak fırçalara göre diş eti iltihabı ve doku hasarına neden olma olasılıklarının daha yüksek olduğu ortaya çıkarılmıştır. 

20) Asitli içecekler

Kola, diyet kola, enerji içeceği gibi tüm asitli içecekler diş aşınmalarına sebep olur.

 

Yorumlar “Ağız ve Diş Sağlığında 20 Hata

Bu blog için henüz yorum yapılmamış.

YORUM YAZIN

Eposta adresiniz görüntülenmez. * ile işaretli alanlar zorunludur.